• Te invit ca pe parcursul unui an de zile să observi natura, să urmărești să descoperi sensul metamorfozelor la care este ea supusă în cursul ciclului său anual și cum acestea te pot susține pe tine în creșterea ta personală și profesională.

Pentru a putea înțelege procesul organic al creșterii, pentru a-i putea pătrunde principiile și legile, este necesar să ne racordăm la starea de spirit a agricultorului, care – după însămânțări – nu mai pierde din vedere evoluția recoltei sale.

Urmărim să înțelegem dubla față a lucrurilor, cea vizibilă și cea invizibilă. Natura prezintă întotdeauna acest dublu aspect, YIN-YANG al chinezilor, albul și negrul, binele și răul, cerul și infernul, etc. Nu vom putea înțelege sensul profund al lucrurilor decât dacă vom ține seama de aspectul lor obiectiv, dar și de aspectul lor subiectiv.

Vom începe prin a ne imagina în plină natură, în mijlocul unei câmpii imense, în care încercăm să ne orientăm. Ne vizualizăm așadar în centrul unei suprafețe plane. Deasupra capului nostru se întinde o emisferă celestă. Sub picioarele noastre se găsește o altă emisferă, invizibilă pentru ochii noștri. Înțelegem rapid că suntem condamnați să rămânem în centrul acestui sistem; oriunde ne-am îndrepta pașii, cerul ne însoțește pretutindeni, și nu vom atinge niciun punct al orizontului. Acesta este aspectul aparent al lumii în care suntem încadrați, în pofida libertății pe care o avem de a ne mișca încolo și încoace pe Pământ. În continuare, ne oprim și observăm mișcarea astrelor, îndeosebi a soarelui; vedem cum acestea se deplasează lent de la est la vest, ca și cum cerul întreg s-ar roti în jurul nostru într-o mișcare de revoluție care durează 24 de ore. Prima impresie, care este de altfel valabilă, este următoarea: noi ne aflăm în centrul unui pământ plan, iar cerul se rotește lent în jurul nostru. Acestea sunt principiile generale care stau la baza Astrologiei, care nu ține cont decât de pozițiile și de mișcările aparente ale astrelor, raportate la acest sistem geocentric.

În continuare, ne mutăm atenția de la ciclul diurn la ciclul anual al naturii. Constatăm că în fiecare an, în anumite perioade determinate, natura vegetală renaște, înmugurește, înverzește și înflorește, după care florile sunt înlocuite de fructe, care conțin la rândul lor semințe. În timpul verii, natura ajunge la maturitate, aceasta fiind epoca recoltei. Pe măsură ce trece toamna, vegetația dispare puțin câte puțin, pentru a adormi apoi complet în timpul iernii.

Această observare atentă și minuțioasă a fazelor succesive ale vegetației le-a permis Astrologilor și Alchimiștilor de altădată să descopere legile naturii. Ei au elaborat astfel o știință extrem de interesantă, ale cărei secrete s-au pierdut însă în zilele noastre. Aflată la apogeul ei materialist, civilizația noastră se îndepărtează continuu de ceea ce altădată era considerat a fi primordial.

MAI ÎNTÂI DE TOATE, CICLUL NATURII SE DESCOMPUNE ÎN DOUĂ FAZE DISTINCTE:

  • O fază a interiorizării

care durează în timpul toamnei și iernii, în care vegetația dispare. Se consideră că regresia ei începe odată cu echinocțiul de toamnă, atunci când durata nopților începe să o depășească pe cea a zilelor, iar temperatura începe să scadă.

  • O fază a exteriorizării

care durează în timpul primăverii și verii, în care vegetația renaște, înmugurește, înflorește, face fructe, după care dispare gradat.

ÎN CONTINUARE, PRIMII OBSERVATORI AU DESCOMPUS CICLUL ANUAL ÎN TREI PĂRȚI EGALE, AVÂND FIECARE DURATA A CÂTE PATRU LUNI, CVARTETELE. AVEM ASTFEL:

Prima perioadă, în care se manifestă creșterea și dezvoltarea vegetației și care coincide cu renașterea plantelor, apariția primilor muguri, a frunzelor, înverzirea câmpiilor, înflorirea, apoi apariția fructelor și coacerea lor în timpul primei luni de vară. Această perioadă  coincide de asemenea cu creșterea duratei zilelor și a temperaturii, în timp ce soarele urcă în fiecare zi tot mai sus pe cer, pe sfera celestă aparentă, deasupra orizontului.

Cea de-a doua perioadă este cea a maturității, a coacerii și recoltelor, a însilozării și culegerii fructelor. Ea este caracterizată de maturizarea vegetației și de culegerea roadelor. Această perioadă coincide cu ultimele două luni ale verii și primele două luni ale toamnei, fiind considerată perioada cea mai fericită pentru noi, întrucât dispunem acum de toate bogățiile naturii. Când soarele trece însă de echinocțiul de toamnă, zilele încep să scadă, la fel și temperaturile.

Cea de-a treia perioadă se întinde pe durata ultimei luni de toamnă și a celor trei luni de iarnă. Zilele sunt din ce în ce mai scurte acum, căci soarele își transferă căldura în cealaltă emisferă a pământului, vitalizând simbolic pământul ascuns sub picioarele noastre. Aceasta este epoca în care pământul, sărăcit după ce a hrănit atâta vreme vegetația, suferă o serie de transformări necesare pentru a se putea regenera în vederea unui nou ciclu.

SEMNELE ZODIACALE ȘI METAMORFOZA DIN NATURĂ

  • Semnele zodiacale sunt subdiviziuni sezoniere ce prezidează în fiecare an, în aceleași perioade, aceleași fenomene. Am putea spune că semnele Zodiacului (ce nu au nimic în comun cu constelațiile zodiacale ale Astronomilor) sunt niște spații goale ce jalonează cursa soarelui pe durata anului, fiecare delimitând o anumită perioadă de timp, în care se manifestă un aspect bine definit al naturii.

CICLUL SOARELUI, A LUMINII, CU ALE LUI ECHILIBRE, MINIM ȘI MAXIM

Descompunerea ciclului naturii în cele patru anotimpuri: primăvară, vară, toamnă și iarnă se face la limitele fixate de trecerea soarelui prin punctele de echinocțiu și solstițiu.

  • La echinocții, durata zilelor este egală cu cea a nopților,
  • la solstițiu de vară ziua atinge durata sa maximă,
  • iar la solstițiul de iarnă ea atinge durata sa minimă.

CICLUL LUNII

Multe dintre activităţile zilnice ale oamenilor sunt influenţate de ritmurile naturii, plantele au calităţi diferite, funcţie de momentul recoltării, administrarea medicamentelor şi anumite tratamente naturale se face funcţie de fazele lunii, multe evenimente petrecute în natură: fluxul şi refluxul, naşterile, vremea, ciclul femeilor sunt în legătură cu mişcarea Lunii. Strămoşii noştri au descoperit constelaţiile şi semnele zodiacale, sub forma a 12 impulsuri de forţă, fiecare având o culoare şi proprietăţi caracteristice specifice diferite. În timp ce Soarele le traversează pe parcursul unui an, Luna le parcurge în decursul a 28-29 zile.

Facebook Comments