Asumarea

Pentru a fi în totalitate liber, omul trebuie să fie complet conștient, fiindcă sclavia noastră este înrădăcinată în inconștientul nostru; nu vine din afară.

Nimeni nu te poate face să nu fii liberă. Poți fi distrusă, dar libertatea nu ți se poate lua decât dacă o dai. În ultimă analiză, tocmai dorința ta de a nu fi liberă te face să nu ai libertate. Dorința ta de a fi dependentă, dorința ta de a scăpa de responsabilitatea de a fi tu însăți, este cea care te face să nu fii liberă.

În momentul în care cineva își asumă responsabilitatea pentru sine… Și amintește-ți că nu este totul numai roze, sunt și spini; nu este totul dulce, sunt și multe momente amare. Dulcele este mereu echilibrat de amar, mereu vin în aceeași proporție. Trandafirii sunt echilibrați de spini, zilele de nopți, verile de ierni. Viața păstrează un echilibru între polurile opuse. Deci cine este gata să accepte responsabilitatea de a fi ea însăși, cu toate frumusețile, amărăciunile, bucuriile și agoniile, poate fi liberă. Doar o asemenea persoană poate fi liberă…

Trăiește viața în toată agonia și extazul său – amândouă sunt ale tale. Și adu-ți mereu aminte: extazul nu poate trăi fără agonie, viața nu poate fi fără moarte și bucuria nu poate exista fără tristețe. Așa sunt lucrurile – nimic nu se poate face în privința acestui lucru. Este natura, Tao însuși al lucrurilor.

Acceptă responsabilitatea de a fi tu însăți, așa cum ești, cu ceea ce este bun și cu tot ceea ce este rău, cu tot ceea ce este frumos și cu tot ceea ce nu este frumos. În această acceptare are loc o transcendență, și omul devine liber.

Osho – Liberatatea Curajul de a fi tu însuți

Facebook Comments