Artrodeza Lapidus: Soluție pentru monturi

Monturile, cunoscute și sub denumirea de hallux valgus, reprezintă o afecțiune comună a piciorului care poate cauza disconfort și durere. Dacă ai fost diagnosticat cu monturi și te confrunți cu disconfort sau limitări în mișcare, ai putea fi interesat să afli mai multe despre opțiunile de tratament disponibile. Una dintre aceste opțiuni este artrodeza Lapidus, o procedură chirurgicală care poate oferi soluții eficiente pentru această problemă. În acest articol, vom explora artrodeza Lapidus, ce presupune această procedură și cum poate ajuta la tratarea monturilor.

Ce sunt Monturile și Ce Cauzează?

Monturile sunt deformări ale articulației de la baza degetului mare de la picior. Această afecțiune se caracterizează prin devierea degetului mare spre celelalte degete, ceea ce poate crea o proeminență osoasă dureroasă la nivelul articulației. Cauzele monturilor pot varia, dar cele mai comune includ:

 • Factori genetici: Dacă ai membri de familie cu monturi, ai un risc mai mare de a dezvolta această afecțiune.
 • Utilizarea încălțămintei inadecvate: Încălțămintea strâmtă sau cu toc înalt poate contribui la dezvoltarea monturilor.
 • Artrita: Unele forme de artrită pot duce la deformări ale articulației de la baza degetului mare.
 • Traumatismele repetate: Activități care implică lovituri sau presiune excesivă asupra piciorului pot crește riscul de monturi.

Ce este Artrodeza Lapidus?

Artrodeza Lapidus este o procedură chirurgicală care are ca scop corectarea monturilor la nivelul piciorului. Această procedură implică îndepărtarea unei porțiuni a articulației metatarsiene (partea de jos a piciorului) și fixarea oaselor în poziție corectă cu ajutorul șuruburilor sau plăcilor de metal. Scopul principal al artrodezei Lapidus este de a elimina deformarea și de a restabili alinierea normală a articulației.

Cum Funcționează Artrodeza Lapidus?

Procedura artrodezei Lapidus implică următorii pași principali:

 1. Incizie: Chirurgul face o incizie pe partea superioară a piciorului, în apropierea articulației metatarsiene.
 2. Îndepărtarea cartilajului: Cartilajul deteriorat sau deformarea articulației metatarsiene este îndepărtat pentru a face loc pentru corecție.
 3. Fixarea oaselor: Oasele sunt aliniate corect, iar chirurgul utilizează șuruburi sau plăci de metal pentru a le fixa în poziție.
 4. Închiderea inciziei: Incizia este închisă cu ajutorul suturilor.

Avantajele și Riscurile Artrodezei Lapidus

Artrodeza Lapidus poate oferi numeroase avantaje pentru persoanele care suferă de monturi, inclusiv:

 • Corectarea deformării: Procedura corectează deformarea articulației metatarsiene și îmbunătățește alinierea degetului mare.
 • Durabilitate: Artrodeza Lapidus este o procedură durabilă, ceea ce înseamnă că rezultatele sale pot dura ani de zile.
 • Redresarea piciorului: După procedură, pacientul poate experimenta o creștere semnificativă a mobilității și funcției piciorului.

Cu toate acestea, este important să luați în considerare și riscurile asociate cu artrodeza Lapidus, cum ar fi:

 • Durere postoperatorie: După intervenție, pacientul poate resimți disconfort și durere temporară în zona piciorului.
 • Perioadă de recuperare: Recuperarea poate dura câteva luni și necesită o perioadă de imobilizare a piciorului cu ajutorul unei ghete speciale.
 • Posibile complicații: Ca orice procedură chirurgicală, există riscul de complicații, cum ar fi infecții sau probleme cu vindecarea rănii.

Candidații potriviți pentru Artrodeza Lapidus

Artrodeza Lapidus este o opțiune de tratament care poate fi luată în considerare pentru persoanele cu monturi care nu au obținut rezultate satisfăcătoare cu tratamentele conservatoare, cum ar fi ortopediile sau modificarea încălțămintei. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră pentru a determina dacă sunteți un candidat potrivit pentru această procedură.

Concluzie

Monturile pot fi o problemă dureroasă și inconfortabilă, dar artrodeza Lapidus poate oferi o soluție eficientă pentru corectarea lor. Dacă aveți monturi și vă gândiți să luați în considerare această procedură, discutați cu medicul dumneavoastră pentru a evalua opțiunile și beneficiile artrodezei Lapidus. Este important să luați o decizie informată în ceea ce privește tratamentul pentru a vă asigura că obțineți cea mai bună îngrijire pentru sănătatea piciorului dumneavoastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *